top of page

Sydänmato (Dirofilaria immitis)

Amerikkalainen sydänmato (Dirofilaria immitis) on koiran sydämessä loisiva sukkulamato, joka aiheuttaa sydänmatotaudin infektoituneen hyttysen piston välityksellä. Kun hyttynen imee verta koirasta, se siirtää syljen mukana koiran iholle loisen toukkia, jotka tunkeutuvat ihoon ja lähtevät vaeltamaan sydäntä kohti. Loiset elävät sydämen onteloissa ja läheisissa suurissa verisuonissa. Siten ne vaikuttavat vahingollisesti verenkiertoon. Täysikasvuiset madot ahtauttavat keuhkoverisuonia.

 

Sydänmatoa esiintyy yleisesti trooppisilla alueilla, Välimeren maissa sekä Etelä-Euroopassa. Alueilla, joilla esiintyy loista kantavia hyttysiä, tarvitaan koiralle yleensä säännöllinen sydänmatotautia ennaltaehkäisevä lääkitys Ivermektiini-ulkoloishäätötableteilla. Estolääkitys estää mikrofilarioiden eli sydänmadon toukkien kehittymisen aikuisiksi, mutta ei suojele infektiolta.

 

Sydänmadon etenemisessä on neljä vaihetta, joista alun kaksi voivat olla oireettomia. Myöhemmin oireina esiintyy yskimistä ja hengenahdistusta. Sydänmato voidaan luotettavasti todeta ainoastaan verikokeilla. Hoidot ovat sydänmadon vaiheesta riippuen melko pitkiä, mutta myös tehokkaita.

 

Sydänmato ei tartu koirasta ihmiseen, sillä se tarttuu vain välittäjäeläimen avulla. Sydänmadon tarttuminen koirasta toiseen on teoriassa mahdollista, mutta hyvin harvinaista. Tämä vaatii tietyt olosuhteet sekä tietyn hyttyslajin, joka pistää molempia koiria.

 

Sydänmadon vaiheet ja oireet

Sydänmatotartunnan oireet voivat vaihdella. Sydänmatotauti etenee neljässä vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on taudin alku. Siinä loinen kehittyy keuhkojen reunalla eikä vielä liiku muualle kehoon. Toisessa vaiheessa sydänmato on tarpeeksi moninkertaistunut kattaakseen keuhkot ja keuhkokanavan, joka yhdistää keuhkot sydämeen. Tämän vaikutuksena keuhkokanava laajenee ja loiset aloittavat kulkunsa sydämeen. Toisessa vaiheessa loiset ovat keuhkoissa ja keuhkokanavassa. Näissä kahdessa ensimmäisessä vaiheessa koiralla ei välttämättä ole oireita ja toteaminen vaatii useita testejä.

 

Kolmannessa vaiheessa loiset etenevät sydänkammioon. Koira oireilee yskimällä. Lisäksi koiralla esiintyy hengenahdistusta ja lievää oireilua sydämessä. Neljännessä vaiheessa tauti on vakavimmillaan. Loiset ovat levittäytyneet koko sydämen alueellen ja koiralla on vakavia kliinisiä oireita, kuten keuhkopöhö ja erilaisia sydänongelmia. Vaikka oireet ovat vakavia, on myös nämä kaksi viimeistä vaihetta mahdollista parantaa lääkityksellä.

 

Sydänmatotaudin toteaminen ja hoito

Sydänmato voidaan luotettavasti todentaa vain useilla testeillä. Eri vaiheet saadaan eriteltyä sydänmadon pikatestillä, verenkuvalla, tarvittaessa usealla sydäntestillä (EKG, ultraäänitutkimus ja röntgen) sekä keuhkojen kuvaamisella. Sydänmatotauti voidaan määrittää veressä olevista loisen antigeeneistä (aine, joka saa aikaan vasta-aineiden muodostumisen elimistössä) ja/tai toukkamuodoista.

 

Nykyään hoitoon on tehokkaita lääkkeitä. Tautia voidaan hoitaa ennen varsinaisen hoidon aloittamista antibioottikuurilla 10-14 päivän ajan sekä maksansuojalääkkeillä ja vitamiineilla. Jos tauti on edennyt kolmanteen tai neljänteen vaiheeseen, kuuluu myös sydän- ja kortisonilääkitys ensihoitoon.

 

Sydänmatotartuntaa voidaan hoitaa Immiticide-injektiohoidolla (melarsomiini), joka on ainoa ajantasainen hoitomuoto sydänmatoon. Stronghold (selamektiini) -paikallisvaleluliuosta, Nexgard Spectra (milbemysiini- afoksolaneeri) -tablettia tai Simparica Trio (butyylihydroksitolueeni)-tablettia käytetään hoidon loputtua kerran kuukaudessa uusintatestiin saakka (6 kk). Tällä varmistetaan mahdollisesti kuolematta jääneiden mikrofilarioiden eli sydänmadon toukkien kehittyminen aikuisiksi, noin 20-30 cm:n pituisiksi madoiksi. Hoito tapahtuu asteittain, jotta loiset eivät kuolisi yhtä aikaa. Käsittely alkaa aikuisista loisista. 3-4 viikkoa myöhemmin käsitellään toukkamuodot.

 

Lähteet:

Hakala, L. & Keränen, P. 2013. Polvilumpion sijoiltaanmenon kirurginen korjaus koiralla käyttäen telauraproteesia – tapausselostus ja kirjallisuuskatsaus. Suomen Eläinlääkärilehti. 8/2013. Verkkodokumentti. Viitattu 29.12.2016.

Univet ja Zoetis Finland Oy. Matkalle lemmikin kanssa. Lemmikinomistajan opas. Viitattu 18.10.2016.

Orion Pharma Animal Health. Pyörömadot. Viitattu 29.9.2015.

SATHY Uutiset. 2003. Koirasi karvaton supervihollinen: sydänmato! Viitattu 29.9.2015

Wikström, B. & Öber, J. 2007. Koiran sairaudet. Otavan Kirjapaino Oy.

 

Teksti: Kulkurit ry

bottom of page