top of page

Ihomato (Dirofilaria repens)

Dirofilaria repens eli koiran ihomato on samankaltainen loismato kuin tunnetumpi ”serkkunsa” Dirofilaria immitis eli sydänmato. Molemmat ovat hyvin kapeita, tyypillisesti noin 10-15 cm pitkiä loisia. Suurimpana erona on se että ihomato elää koiran ihonalaiskudoksessa, ei sydämessä tai verisuonistossa kuten sydänmato.

 

Oireet

Ihomato ei yleensä aiheuta koiralle mitään varsinaisia oireita eikä ole koiralle vaarallinen. Yleensä ihomato löydetäänkin koirasta vahingossa esimerkiksi sterilointileikkauksen yhteydessä. Koiralla voi myös olla suurempia tai pienempinä patteja, joihin aikuiset madot koteloituvat. Hoitamattomana koiralle voi pidemmän ajan kuluessa tulla iho-oireita tai yleiskunnon heikkoutta.

 

Tarttuvuus

Ikäväksi ihomadon tekee se, että se on zoonoosi, eli voi tarttua koirasta toiseen koiraan tai ihmiseen hyttysen välityksellä. Aikuinen mato vapauttaa nuoria madontoukkia ääreisverenkiertoon, josta hyttynen imee niitä itseensä. Pitkän ja lämpimän kesäkauden aikana toukat voivat siirtyä toiseen ihmiseen tai koiraan toukkia kantavan hyttysen puremasta. Ihmisessä loinen ei kuitenkaan kehity aikuiseksi eikä siten lisäänny, mutta voi aiheuttaa ihoon tai silmään tulehduspesäkkeitä. On tärkeä huomioida, että koira ei voi levittää ihomatoa mitenkään muuten kuin hyttysen pureman välityksellä. Ihomato leviää joidenkin lihansyöjälajien kesken, joten se ei tartu ollenkaan esimerkiksi hevosiin.

 

Esiintyminen

Ihomato on ollut pitkään vain etelän lämpimissä maissa esiintyvä loinen ja Suomessa loista on tavattu tähän mennessä lähinnä ulkomailta tuoduista koirista (Romania, Venäjä, Baltia). Loisen leviäminen Suomessa on kuitenkin todennäköistä ilmaston lämpenemisen myötä.

 

Toteaminen

Ihomato voidaan todeta vasta siinä vaiheessa, kun madontoukat ovat kehittyneet aikuisiksi. Tähän voi mennä yli puoli vuotta. Ihomato voidaan testata ja löytää koirasta kahdella yhtä tarkalla tavalla, KNOTT- tai PCR-testillä. PCR-testi kertoo myös toukkien lajin (eli onko kyseessä sydänmato vai ihomato) sekä toukkien määrän. Alle 6 kk vanhoja pentuja ei kannata testata, koska mahdollinen tartunta ei kuitenkaan näkyisi testeissä.

 

Hoito

Vaikka kyseessä on ikävä loinen, niin koiran hoito on kuitenkin yksinkertainen ja tehokas. Hoitona käytetään Advocate-ulkoloishäätöliuosta kerran kuukaudessa noin vuoden ajan. Yleensä verenkierrossa olevat toukat tuhoutuvat jo ensimmäisen lääkityskerran jälkeen. Pitkä lääkitysaika johtuu siitä, että loisten elinkaari on pitkä ja vain tuhoamalla toukkia voidaan vaikuttaa aikuisten matojen tuhoutumiseen. Jos koirasta löytyy patteja, joissa on kotiloituneita matoja, eläinlääkäri voi suositella niiden kirurgista poistamista. Advocate-ulkoloishäädön hinta riippuu koiran koosta, mutta kannattaa varautua noin 20-60 euron kuukausikuluihin loisen hoitamiseksi. Koira voi elää täysin normaalia elämää hoidon aikana.

 

Vaikka koira olisikin saanut lähtömaassa ihomadosta negatiivisen testituloksen, tartunta on voinut olla liian tuore näkyäkseen testeissä tai koira on voinut saada tartunnan hyttysen puremasta heti testien teon jälkeen. Siksi onkin tärkeätä, että koirat testataan uudelleen Suomen puolella yhdistyksen ohjeiden mukaisesti. Testi kannattaa uusia noin 6–12 kk koiran kotiutumisen jälkeen.

 

Koiran ihomato (video): https://www.youtube.com/watch?v=Dil3m6gPh2w 

 

Lähteet:

https://www.cdc.gov/parasites/dirofilariasis/biology_d_repens.html

https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-018-3205-x 

https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-017-2499-4 

https://www.movet.fi/tutkimukset/dirofilaria-repens-pcr-b/ 

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/koirat/koirien-maahantuontiin-liittyvat-riskit/dirofilaria-repens/ 

 

Teksti: Pet Rescue Finland

bottom of page