top of page

Ekinokokkoosi

Ekinokokit ovat heisimatoihin kuuluvia sisäloisia, jotka infektoivat pääsääntöisesti lihansyöjiä. Ekinokokkilajeja on toistaiseksi tunnistettu kahdeksan. Ainoa Suomessa kotoperäisenä todettu ekinokokkilaji on Echinococcus canadensis eli hirviekinokokki, jota on tavattu toistaiseksi lähinnä Itä-Suomessa. Tuontikoirien kannalta merkittävin ekinokokkilaji on Echinococcus multilocularis. E. multilocularis eli myyräekinokokki on Euroopassa yleisesti, Suomea ja Norjaa lukuun ottamatta, esiintyvä loinen. 

 

Myyräekinokokin tärkein pääisäntälaji on kettu, mutta myös muut koiraeläimet voi toimia loisen pääisäntänä. Koira voi saada tartunnan syödessään ekinokokkoosia kantavan väli-isännän, esim. myyrän. Loisen aikuiset madot elävät koiran suolessa tuottaen munia, jotka leviävät ympäristöön ulosteiden mukana. 

 

Koiralle tartunta ei aiheuta oireita. Ihmiselle tartunta voi kuitenkin olla hengenvaarallinen. Ihminen voi saada tartunnan muun muassa ulosteiden saastuttamien elintarvikkeiden tai koiran turkkiin tarttuneiden madon munien välityksellä. Loistartunnan myötä maksaan ja muihin elimiin muodostuu kystia, jotka lopulta aiheuttavat kudostuhon ja jopa kuoleman. Taudin itämisaika ihmisessä on pitkä, keskimäärin 5-15 vuotta.

 

Suomen tuontivaatimuksien mukaan kaikki Suomeen matkustavat koirat tulee lääkitä 1-5 vrk ennen Suomeen saapumista heisimatoihin tehoavalla pratsikvanteli-lääkkeellä. Annetusta lääkkeestä tulee olla koiran passissa eläinlääkärin allekirjoittama todiste.

 

Lähteet:

Ruokavirasto

 

Teksti: Balkanin koirat ry

bottom of page