top of page

Giardioosi

Giardia on Suomessakin laajalti esiintyvä alkueläin, joka elää suolinukan pinnalla aiheuttaen pitkittynyttä ripulia, joka voi olla rajuakin. Giardia muodostaa suoleen kystia, jotka tuottavat taudinaiheuttajaa. Ihmisillä esiintyvä giardiakokoelma tarttuu myös koiriin, kun taas koirilla ja muilla koiraeläimillä esiintyvä giardiakokoelma ei tartu ihmisiin. Osa giardiakokoelmista, joka ei ole kumpaakaan edellämainittua, tarttuu myös ihmiseen.

 

Tarttuminen

Giardia tarttuu kystien välityksellä. Tarttuakseen giardia tarvitsee limakalvokontaktin, eli se voi tarttua esimerkiksi koiranpennun syödessä tartuntaa kantavan koiran ulostetta tai saastuneen juomaveden myötä. Ihminen saa giardian useimmiten saastuneesta vedestä tai ravinnosta. Taudinaiheuttaja viihtyy kosteassa ja lämpimässä, muttei pidä kuumasta eikä kuivasta. Itämisaika on parista viikosta useisiin viikkoihin. 

 

Oireet

Giardian katsotaan kuuluvan eläimen normaaliflooraan ei luonnolliseen bakteerikantaan, mutta esimerkiksi stressitason nousu voi aikaansaada loisen voimakkaan lisääntymisen ja siten isäntäeläimensä oireilun. Yleisin oire on hyvin pahanhajuiset ilmavaivat ja ripuli, joskus oksentelu. Giardia diagnosoidaan kolmesta eri ulostenäytteestä, sillä taudinaiheuttajaa ei välttämättä ole jokaisessa näytteessä. 

 

Hoito

Axilur-sisäloishäädön (vaikuttava aine fenbendatsoli), joka tehoaa giardia-loiseen tehokkaasti. Jos giardioosi pitkittyy eikä ripuli rauhoitu, voidaan hoidoksi tarvita eläinlääkäriltä antibioottikuuri. Eläimen pesua suositellaan, sillä loisia on saattanut tarttua myös eläimen turkkiin. Lääkehoidon lisäksi tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja huolehtia, ettei taudinaiheuttajaa jää ympäristöön. Tämä tarkoittaa, että kaikki ulosteet kerätään huolellisesti, kodin pinnat puhdistetaan, tarpeettomat lelut ja luut hävitetään ja tekstiilit, esimerkiksi koiran peti ja varusteet, pestään vähintään 60 asteessa. Koiran ei myöskään kannata antaa nuolla kasvoja hoidon aikana. Mikäli perheessä on muita lemmikkejä, tulee nämäkin lääkehoitaa, normaali kolmen päivän fenbendatsolikuuri kuitenkin riittää, jos oireita ei ole. Lisäksi koira kannattaa pestä, sillä kystia saattaa olla myös turkissa. Myös muiden vieraiden eläinten kontaktin välttäminen (koirapuistot yms.) giardiatartunnan saaneen koiran kanssa on tärkeää.

Lähteet

https://www.movet.fi/tutkimukset/giardia-ag-elisaf/

https://elainystavasilaakari.fi/2017/05/giardia/

 

Teksti: Embla Rescue

bottom of page