top of page

Anaplasmoosi

Anaplasmat ovat punkkien välittämiä verisoluja infektoivia loisia, joista yleisin anaplasma on Anaplasma phagocytophilum. A. phagocytophilum infektoi granulosyytteja ainakin koirilla, kissoilla, naudoilla, lampailla, vuohilla, hevosilla ja ihmisillä. Kyseessä on zoonoosi, jota hoidetaan antibioottikuurilla.  

 

Koiralla esiintyy kahta anaplasmoosin muotoa, A. phagocytophilumin aiheuttama granulosyyttinen anaplasmoosi ja A. platyksen aiheuttama tarttuva syklinen trombosytopenia. A. phagocytophilum aiheuttaa yleensä lieviä oireita vain akuutissa vaiheessa, eli 1-2 viikon kuluttua infektoitumisesta. Infektio voi olla myös täysin oireeton. Mikäli oireita ilmenee, niihin lukeutuu ruokahaluttomuus, kuume ja letargia (syvää unta muistuttava horrostila, josta eläin saadaan heräämään vain hetkeksi). Muita oireita ovat nivelkipu, oksentelu, ripuli, yskä ja hengitysvaikeudet. 

A.  platys infektoi verihiutaleita ja sen oireisiin kuuluu ruokahaluttomuus, letargia, kuume, nenäverenvuoto, mustelmataipumus ja painon tippuminen.

 

Anaplasmojen levinneisyysalueet laajenevat muun maussa ilmaston lämpenemisen seurauksena ja A. phagocytophilumia on todettu punkeista myös Suomessa. 

Anaplasmoosia voidaan ennaltaehkäistä ylläpitämällä koiralla ulkoloislääkitys ja käymällä turkki sekä iho päivittäin läpi erityisesti punkkiaikana. 

 

Diagnoosi varmistetaan PCR-analyysillä tai veren vasta-aineista.

 

Lähteet:

https://www.movet.fi/tutkimukset/anaplasma-spp-pcr-bnivelnestelikvor/ 

https://evidensia.fi/hoitovinkit/punkkien-levittamat-sairaudet-koiralla-ja-kissalla/ 

 

Teksti: Kodittomat Bulgarian Koirat ry

bottom of page