top of page

Tietoa sairauksista

Tällä sivulla on tietoa sellaisista taudeista, jotka voivat liittyä (kohdemaasta riippuen) rescuekoiran adoptioon. Responsible Rescue -yhdistykset ottavat toiminnassaan huomioon kohdemaansa tautitilanteen ja pyrkivät minimoimaan niihin liittyvät riskit. 

Anaplasmoosi

Anaplasmat ovat punkkien välittämiä verisoluja infektoivia loisia. Kyseessä on zoonoosi, jota hoidetaan antibioottikuurilla.  

Babesioosi

Babesioosi on punkkivälitteinen, Keski- ja Etelä-Euroopassa esiintyvä alkueläinten aiheuttama veritauti, jota levittävät ruskea koiranpuutiainen ja suopunkki.

Dirofilaria immitis (sydänmato)

Amerikkalainen sydänmato (Dirofilaria immitis) on koiran sydämessä loisiva sukkulamato, joka aiheuttaa sydänmatotaudin infektoituneen hyttysen piston välityksellä.

Dirofilaria repens (ihomato)

Dirofilaria repens eli koiran ihomato on hyttysten levittämä zoonoottinen loismato, joka elää koiran ihonalaiskudoksessa.

Ehrlichioosi

Ehrlichioosi on riketsiabakteerien aiheuttama kuumetauti, jota levittää ruskeat koirapunkit.

Ekinokokkoosi

Ekinokokit ovat heisimatoihin kuuluvia sisäloisia, jotka infektoivat pääsääntöisesti lihansyöjiä. Tuontikoirien kannalta merkittävin ekinokokkilaji on Echinococcus multilocularis eli ns. myyräekinokokki.

Giardioosi

Giardia on Suomessakin laajalti esiintyvä alkueläin, joka elää suolinukan pinnalla aiheuttaen pitkittynyttä, joskus rajuakin, ripulia.

Leishmanioosi

Leishmania on vektorivälitteisesti hietasääsken pureman välityksellä tarttuva alkueläin, joka aiheuttaa leishmanioosia selkärankaisessa pääisännässä. 

Leptospiroosi

Leptospiroosi on Leptospira-suvun bakteerien aiheuttama maailmanlaajuisesti esiintyvä zoonoosi. Suomessa se on harvinainen mutta lähimaissa sitä esiintyy.

Multiresistentit bakteerit

Liiallinen antibioottien käyttö on lisännyt resistenttien bakteerien esiintymistä ja niistä onkin tullut maailmanlaajuisesti kasvava ongelma sekä ihmisillä että eläimillä.

Parvovirus

Parvovirus on koirilla herkästi tarttuva sairaus, joka on yleinen etenkin alle 6 kuukauden ikäisillä pennuilla. Parvovirusta esiintyy kohtalaisesti koko maailmassa, myös Suomessa.

Rabies

Rabies eli raivotauti on maailmanlaajuisesti esiintyvä viruksen aiheuttama keskushermostosairaus. Virus tarttuu syljen välityksellä, joten tartunnan saa tyypillisesti puremistilanteissa.

bottom of page