top of page

Parvovirus

Parvovirus on koirilla herkästi tarttuva sairaus, joka on yleinen etenkin alle 6 kuukauden ikäisillä pennuilla. Myös rokottamattomat aikuiset koirat voivat sairastua parvovirukseen. Parvovirus tarttuu koirasta toiseen yleensä virusta sisältävän ulostuksen välityksellä ja johtaa usein huonokuntoisten- ja pentukoirien kuolemaan. Virus on hyvin kestävä ja voi elää tartuntakykyisenä koiran turkissa sekä pinnoilla pitkään. Parvovirus ei voi tarttua ihmiseen.

 

Parvoviruksen oireita ovat voimakkaasti heikentynyt yleiskunto, kuume, ruokahalun heikkeneminen, oksentelu sekä veriripuli. Hoitona annetaan antibiootteja sekä nesteytyshoitoa. Parvovirusta esiintyy kohtalaisesti koko maailmassa, myös Suomessa.

 

Taudin ennaltaehkäisy perustuu säännölliseen rokottamiseen. Koska tartuntaa esiintyy jatkuvasti huolimatta siitä, että koirat on rokotettu, tulisi vieroitettuja pentuja suojata tartunnalta, kunnes ne on rokotettu ja rokotesuoja on ehtinyt muodostua. Kaikkien

Responsible rescue -sitoutuneiden yhdistysten tulee antaa koirille lähtömaassa yhdistelmärokote sisältäen parvon, penikkataudin ja tarttuvan maksatulehduksen, kahdesti annettuna.

 

Lähteet:

Ruokavirasto.fi

 

Teksti: Woffa ry

bottom of page